Hoftesmerter


Den mest hyppige årsag til smerter i hofterne er overanstrengelse af musklerne i baller og lår. Disse smerter kan stå på i månedsvis og forværres under anstrengelse og brug af de involverede muskler. Når overanstrengelse er årsag til hoftesmerter, kan man hverken finde forandringer på røntgen- eller MR-scanning. Slidgigt i hofterne er en anden vigtig årsag til smerter. Dette er især hos personer over 60 år. Her kan slidgigtsforandringer ses ved røntgen-scanning af hoften.

Smerter i hofter og knæene er en alvorlig kilde til invaliditet, som bidrager til nedsat livskvalitet for et stort antal mennesker. Når man har ondt i hofterne og knæene, holder man op med at deltage i sportsaktiviteter, holder op med at motionere og begynder at ansætte nogle til at holde haven. Smerter i hofter og knæ er ofte ikke andet end reflekssmerter fra triggerpunkter i lårenes muskler. Sådanne smerter kan være ligeså invaliderende som smerter fra et beskadiget led. Selv når der er virkelige skader på et hofte- eller knæled, bidrager triggerpunkter i de tilknyttede muskler næsten altid med en stor del af smerterne. Behandling af ledskader bør altid omfatte behandling af triggerpunkter i alle omkringliggende muskler.

Smerter i hofter:
● hoftens bevægelighed er begrænset i alle retninger
● stivhed i hoften
● triggerpunkter forårsager smerter i hofteleddet
● en dump smerte inde i hoften
● kan være vanskeligt at rette hoften ud
● kan være vanskeligt at ligge på den angrebne hofte, fordi den er øm
● hold øje med hoftens tilstand, er de stive, er det et klart tegn på triggerpunkte
 


Der kan være mange årsager til smerter i hoften


● for meget gang, løb, klatring
● sidde ned i for lang tid ad gangen, forkorter musklerne
● at sove med knæene oppe forkorter musklerne
● overvægt
● overbelastning af at bære noget tungt
● forkerte eller gentagne løft af tunge genstande

Den vigtigste årsag til vedvarende smerter efter en hofteoperation kan være, at der er triggerpunkter i lårmusklerne ved siden af, som er skabt af selve indgrebet. En udskiftning af hoften ved operation kan efterlade triggerpunkter og patienten vedligeholder "gådefulde" smerter.

Mange er ikke glade for tanken om at skulle have en ny hofte og der kan være alternative veje til smertelindring. Triggerpunktbehandling er uden bivirkninger og giver god smertelindring/ afhjælper helt smerten i hoften, hvis årsagen bare er triggerpunkter i den omkringliggende muskulatur.