Smerter i lårene foran og bagved


Der er mange muskler på lårets inderside, og de er meget udsat for belastninger, hvilket betyder at de bliver udsat for triggerpunkter. Alle hoftens og lårets muskler virker sammen. Problemer i den ene muskel breder sig hurtigt til de andre. Hvis lårmusklerne er spændte, tvinger det musklerne på baglårene til at arbejde hårdere ved at indskrænke bevægelsesfriheden omkring knæet osv. Man kan altid forvente at finde en mangfoldighed af triggerpunkter i hofter og lår. Et springerknæ eller et løberknæ er som regel ikke noget mere alvorligt end reflekssmerter fra lårmusklerne. Børn kan også have vokseværk i benene og knæene, som oftest også er smerter fra triggerpunkterne i lårene. Uro i benene kan også skyldes triggerpunkter i lårmusklerne (restless legs) De fleste triggerpunkter i lårmusklerne giver smerter i knæene. (se knæproblemer)

Smertermønster:
Smerten er som regel en brandvarm fornemmelse som mærkes lige under huden langs indersiden af låret eller en diffus følelse af at det værker. Smerten er konstant og mærkes også under hvile, lindres ikke ved at man skifter stilling, kan dog undertiden give lettelse at gå.

Baglår: Smerter og stivhed på baglåret forekommer lige så ofte hos børn som hos voksne. Man hører om sportsfolk der har "forstrakt en hasenemuskel" eller endnu værre har revet en hasene over. Sådanne skader har deres oprindelse i triggerpunkter, som forhindrer, at hasenerne forlænges på normal vis. Muskler i denne tilstand reagerer ikke fuldt ud på den sædvanlige opvarmning eller udstrækning og de er meget udsatte for overanstrengelse og fysiske skader. Hvis sportsfolk var mere opmærksomme på triggerpunkter og vidste hvordan man deaktiverer dem, ville der ske færre skader på hasenemusklerne. Når der virkelig er tale om fysisk beskadigelse af hasenerne, er triggerpunkter altid med til at fremkalde en del af smerten. De kan faktisk være den egentlige årsag til skadens opståen, fordi de har gjort hasenemusklerne mindre smidige og er derfor mere udsatte. Hvis nogle af hasenerne er spændte er det ofte årsag til kroniske lændesmerter. HUSK på at alle hasenemuskler ikke kan strækkes ordentligt før alle triggerpunkter er deaktiveret. Triggerpunkter forhindrer aktivt muskelfibre i at blive længere. Denne udstrækning, som rutinemæssigt udføres inden motion og sportsudøvelser, kan give dig en følelse af, at du tager dig godt af dine hasenemuskler, men hvis deres triggerpunkter ikke bliver behandlet er der stadig stor risiko for skader på dem.
 


Der kan være mange årsager til smerter i lårene


Foran på låret
● skøjteløb, står på ski, ridning
● stige ind og ud af en bil
● tage meget lange skridt
● sidde i dybe bilsæder
● korslagte ben
● pludselig bevægelse, med kraftigt vrid samtidigt med at have foden på jorden
● yogastillinger
● have benene oppe mens man sidder eller sover
● belastninger og anstrengelse under sportsudøvelser
● voldsom aktivitet uden at være i form
● bære noget tungt
● høje hæle
● klatre, springe knæle, sidde på hug
● havearbejde
● rejse sig og sætte sig ned belaster lårene
● sit-ups og benløft
● cykle, løbe, gå hurtigt

Bag på låret
● overstrækning eller for lidt strækning
● benene holdes bøjet i hoften og knæleddet i lange perioder
● stillesiddende livsstil gør hasenemusklerne korte og stive
● stole der trykker på bagsiden af lårene (afskærer blodkredsløbet)
● fodbold, basketball (specielt amatører og i dårlig form)
● svømning og cykling

Har du smerter i lårene foran eller bagpå, er du velkommen til at kontakte Klinikken for Krop og Sjæl, eller booke en tid på tlf. 23 44 29 74.