Lændesmerter


Smerter i lænd og ryg hænger ofte sammen. Grunden til at der er så mange forskellige meninger om årsagen til ondt i ryggen og lænd er, at der for det meste er tale om reflekssmerter. Dette gælder især for lænden. Du vil formentlig aldrig finde den virkelige årsag til lændesmerter, hvis du kun søger den i lænden. Rygsmerter/lændesmerter kan være uudholdelige og invaliderende samt betyde at man let bliver udmattet. Den nederste del af ryggen bliver stiv og flad. Triggerpunkter foran på kroppen kan også sende reflekssmerter til den nederste del af ryggen/lænden og have alvorlige konsekvenser for rygsøjlen. Forkortede muskler kan skabe et tryk på bruskskiverne mellem hvirvlerne i lænderegionen og være den egentlige årsag til mange ellers uforklarlige problemer med bruskskiverne. Kroniske lændesmerter kan endog stamme fra muskelspændinger i lægmuskler og fra triggerpunkter i baglåret.

I almindelighed går man ud fra, at smerter i lænden skyldes et problem i lændehvirvler, fx. diskusprolaps, hvirvler der har forskudt sig, en nerve i klemme eller problemer med sacroiliacaleddene. Efter en operation kan der stadig være smerter fra triggerpunkter som er et stort mysterium for både læge og patient. Det er ubehagelige at tænke på, at triggerpunkter måske i første instans var det eneste behandlingskrævende. Triggerpunkter i de dybe rygmuskler i lænden kan sende reflekssmerter til maven/ underlivet og ballerne. Halebenet kan være temmelig ømt på grund af reflekssmerter. Sacroiliac kan gå "af led" på grund af triggerpunkter ved roden af rygsøjlen. Dette skyldes, at spændinger i de dybe rygmuskler vrider sacrum eller korsbenet, den brede knogle, der forbinder rygsøjlen med hofterne, så den løsnes en smule fra hoftebenene. Når kiropraktiske justeringer ikke lykkes, er det fordi triggerpunkterne ikke bliver deaktiveret og ryghvirvlerne bliver straks trukket skævt igen. Kronisk forskubbelse af sacroiliacaleddet og medfølgende smerter skyldes ofte problemer i gluteus minimus- og mediusmusklerne. Hvis hyppige justeringer af sacroiliacaleddet hos kiropraktoren tilsyneladende hjælper, men aldrig har nogen varig virkning, så skal triggerpunkterne i disse muskler deaktiveres!!!!!!!
Ekstreme spændinger i de dybe rygmuskler kan resultere i skader i bruskskiverne mellem hvirvlerne. Nerver kan også komme i klemme mellem de sammenpressede ryghvirvler, så der opstår smerter, følelsesløshed og andre symptomer i de dele af kroppen, som betjenes af de pågældende nerver. Langvarige kroniske spændinger i de dybe rygmuskler kan være årsag til skoliose hos børn og voksne. Hvis læger fik ordentlig indsigt i triggerpunkt smerter som er årsag til ondt i ryggen, kunne det gøre mange rygoperationer overflødige.

Smertemønster:
● lænden lige over og under midten, strækker sig ofte ned i endeballer og lår
● smerter kan optræde i hofterne, bagdelen, lysken eller ved roden af rygsøjlen
● nederste del af ryggen bliver flad og stiv og udmattet
● ofte årsag til smerter i hofte og lænden under svangerskabets sidste måneder
● kan være næsten umuligt at gå
● halebenet kan være ømt
 


Der kan være mange årsager til smerter i lænden


● overbelastning ved vægtløftning, løb, fald, aerobics, på job
● bære et barn på hoften
● at stå eller sidde i for lang tid ad gangen
● sidde med benene overkors
● hoste eller nys har det med at fremkalde heftige jag af smerte
● vrid af kroppen eller ude af balance under et løft
● ekstra kropsvægt
● bære noget tungt men man går
● sidde ned hele tiden og især sidde med knæene oppe (holder musklen forkortet)
● indsprøjtning i hoften
● følelsesmæssige spændinger og stress og for mange bekymringer
● sidder og hænger i en sofa/stol
● lastbil og taxichauffører der sidder for meget
● fald eller er ved at falde men afværger det
● sidde i en skæv stilling
● lade ungerne ride på ryggen

Nøglen til succes med at fjerne lændesmerter er, at forstå dette forvirring af reflekssmerter der stråler fra triggerpunker både for oven og for neden for det sted, hvor man har smerter. Det er evnen til at finde frem til problemets årsag. Læs også om rygsmerter, da lænd og ryg ofte hænger sammen.

Har du lændesmerter, er du velkommen til at kontakte Klinikken for Krop og Sjæl, eller booke en tid på tlf. 23 44 29 74