Lyskesmerter


Den hyppigste årsag til lyskesmerter for personer under 60 år skyldes overanstrengelse af muskler i baller og lår. Når overanstrengelse af musklerne er årsag til lyskesmerter, kan man hverken finde forandringer på røntgen- eller MR-scanning.
Der er mange muskler på lårets inderside og de er meget udsat for belastninger, som kan betyde at der opstår triggerpunkter. Desværre er lårets inderside uudforsket land for de fleste mennesker og behandlere og triggerpunkter bliver ikke opdaget og behandlet. Den velkendte følelse af, at det "strammer i lysken" som sportsfolk, dansere og gymnaster oplever, skyldes triggerpunkter på indersiden af låret.
Der er flere andre muskler der kan sende reflekssmerter til lysken. Den mest almindelige årsag til smerter i lysken kommer fra triggerpunkter adductor longus musklen. Mærkes typisk dybt inde i hofteleddet. Indimellem kan smerterne strække sig ned langs indersiden af låret til indersiden af knæet og helt ned til skinnebenet. Triggerpunkter i adductor longus er årsag til stivhed i hoften, og har tendens til at begrænse hoftens bevægelighed i alle retninger og begrænse lateral rotation (at dreje knæet udad). Lårets inderside føles sammentrukket og spændt. Spændinger og smerter kan forhindre sportsdeltagelse, dansere kan ikke danse, løbere kan ikke løbe. Professionelle sportsfolk bliver henvist til bænken i flere kampe, når triggerpunkter som disse blusser op. Når børn har ond i lysken og på indersiden af låret, skyldes det ofte triggerpunkter i adductor longus musklerne. Det er disse muskler, som der er størst chancer for at belaste under leg.

Smerter:
● optræder i forbindelse med kraftig aktivitet og bliver stærkere når vi bærer på noget
● under hvile er muligt der slet ingen smerter er
● smerter henviser professionelle sportsfolk til bænken
● ekstrem udstrækning af låret øger smerterne
● kan opleves som en skarp smerte eller en dyb dump smerte, som om den kommer fra hofteleddet
 


Der kan være mange årsager til smerter i lysken


● sportsudøvelser (især, fodbold, dans, gymnastik)
● vristspark skråt hen foran kroppen i fodbold
● pludselig fald eller glider
● unaturlig udstrækning
● løb, gymnastik, spagat
● holde fast med knæene om hestens sider mens man rider
● energisk krydser det ene ben ind over det andet
● tager overdrevene lange skridt
● højhælede sko
● sætte sig ind og komme ud af en bil
● hurtige vendinger under skiløb
● når foden glider

Lyskesmerter er forholdsvis nemme at behandle, for nogle kræver det dog selvbehandling eller et vist vedligehold af deaktivering af triggerpunkter i de implicerede muskler.

Har du lyskesmerter er du velkommen til at kontakte Klinikken for Krop og Sjæl, eller bestille en tid
på tlf. 23 44 29 74