Nakkesmerter/stivhed


Det er meget almindeligt at have ondt i nakken. Nakkesmerter er ofte tilbagevendende og kan i givet fald blive et kronisk problem. Ofte lider folk med nakkeproblemer af svimmelhed, hovedpine og kvalme og mange er undersøgt at læge eller neurolog. Evt. været til scanning uden at der er kommet en løsning på problemet. Dette skyldes formodentligt triggerpunkter som er en af de hyppigste årsager til nakkesmerter/hovedpine. Desværre bliver denne årsag overset utroligt hyppigt hos patienter med smerter, fordi de behandlere, som de henvender sig til, mangler viden indenfor netop dette område. Hverken røntgen eller MR-scanning kan vise noget unormalt, når smerterne skyldes triggerpunkter i muskulaturen.

Nakkeproblemer kan skyldes:
● dagligt arbejde foran computeren
● piskesmæld fx. efter bilulykker, styrt ved skiløb, fald på trappe
● fald, ulykker
● psykisk anspændthed, som gør at man trækker skuldrene op
● alle former for fysisk aktivitet hvor skuldrene trækkes op
● et job som kræver at man arbejder med armene strakt ud foran kroppen
● computerarbejde eller andet skrivebordsarbejde
● kvinder med tunge bryster
● gå med tung rygsæk eller have en tung taske hængende over skuldrene
● forkert holdning
● forkortede brystmuskler
● læsning af bog på bord

De fleste der har nakkesmerter klager også over spændinger i den øverste del af ryg og skulder og har ofte hovedpine. Nakken føles stiv og der kan være nedsat bevægelighed af nakken.
Nakkehovedpine har mange ligheder med spændingshovedpine, og mange med nakkehovedpine har også spændingshovedpine. Klienter med nakkehovedpine klager ofte over symptomer som svimmelhed, kvalme/utilpashed og synsforstyrrelser. Det er vigtigt at vide, at den væsentlige årsag til smerter ved kraniets basis, kan opleves enten som hovedpine eller nakkesmerter. Det forvirrende ved smerter i nakken er, at de som regel stammer fra triggerpunkter i den øverste del af ryggen og skuldrene. Når nakkemassage føles rart, men ikke fjerne smerterne, kan problemet ligge i øverste del af ryggen og ikke nakken. Derfor overses nakkesmerter ofte hvis ikke behandleren kender til reflekssmerter fra ryg og skuldre.

Nakkestivhed:
Et andet nakkeproblem kan være stivhed i nakken, som forhindrer dig i at dreje hovedet og se det, der er bag dig, når du bakker i din bil. Det kan være umuligt at dreje hovedet til den ene side, hvor triggerpunktet befinder sig.
 


Der kan være mange årsager til smerter i nakken


● stress og vanebetinget dårlig kropsholding
● sove på siden uden støtte til hovedet
● skrive på computer, mens du kigger på teksten til den anden side
● kiler tlf. fast mellem hoved og skulderen ● rygsække og skuldertaske (trækker skulderen op for ikke at tabe tasken)
● overdreven motion
● følelsesmæssige spændinger
● armlæn for højt eller for lavt
● piskesmæld
● læse en bog fladt liggende på bordet

Smerter og stivhed i nakken kan også stamme fra en halsmuskel (sternocleidomastoideus) og triggerpunkter i denne muskel kan gøre at hovedet hælder til den ene side. Triggerpunkter kan ydermere sende reflekssmerter mod kraniet, ansigtet og kæberne. Man har sjældent ondt i selve musklen men de er årsag til mange forfærdelige smerter andre steder i ansigtet, nakke og kæbe, samt give problemer med balancen, svimmelhed, kvalme, synsproblemer, øreproblemer.

Mulige smerter fra sternocleidomastoideus musklen (på siden af halsen):
● pandehovedpine
● hovedpine hen over øjnene
● bag ørerne og issen
● smerter i nakken
● smerter i kæbeled
● svimmelhed, kvalme
● døvhed eller nedsat hørelse, tinnitus
● stærk ørepine
● smerter i øjnene, tungen, når man synker
● øjnene
● kan være årsag til at et øjenlåg hænger
● bogstaver kan hoppe og danse når man læser
● synsforstyrrelser: tåget, sløret, dobbelt syn, øjnene er røde og løber i vand
● tandpine i de bagerste kindtænder
● problemer med bihule, hals, løbende næse, kronisk hoste, slim i halsen

Triggerpunkter fra selve nakken sender reflekssmerter til hovedet. Så igen skal man lede efter årsagen andre steder end der hvor man har ondt for at gøre noget ved problemet. De fleste nakkeproblemer er nemme at fjerne ved triggerpunktbehandling, når bare man ved hvor man skal lede. Selv hvor der er begyndende diskusprolaps eller slidgigt, kan en triggerpunkt behandling afhjælpe smerter og give lindring.

Triggerpunktbehandling er en behandling uden bivirkninger. Behandlingen virker både smertelindrende og lindrer eller helt fjerner årsagen til smerterne, selvom den har stået på i årevis. Triggerpunktbehandling mod nakkesmerter samt hovedpine er en effektiv metode til at løsne op for de muskelspændinger (triggerpunkter i muskulaturen), som giver smerter, stivhed og nakke/hovedpinen.

Hvis du har nakkesmerter/hovedpine er du velkommen til at kontakte Klinikken for Krop og Sjæl, for at høre nærmere eller bestille en tid på tlf. 23 44 29 74.