Smerter i underben og fødder


De færreste tænker over, at de 11 muskler i underbenet i virkeligheden er fodens muskler. Dette betyder, at smerter i fødderne ikke nødvendigvis kommer fra de muskler der er placeret i foden. Ofte er det underbenets muskler der er overbelastede og sender refererende smerter ned til foden.

Triggerpunkter der stammer fra skinnebenet sender smerter til forfoden og triggerpunkter fra lægmusklerne sender smerter til underfoden. Der kan naturligvis være mange årsager til smerter i underben og fødderne, men aktive triggerpunkter er ofte den mest nærliggende grund og ved en triggerpunkt terapi behandling, vil der hurtigt mærkes en forandring/reducering af smerten væsentligt.
Det er klart, at mange mennesker har alvorlige lidelser i ankler og fødder, som skyldes fysiske skader eller medfødte lidelser. Ikke desto mindre er triggerpunkter altid en del af billedet, selv når der er tale om andre lidelser. Med triggerpunkt terapi er der mulighed for at gøre noget ved de fleste former for smerter i underben, ankler og fødder.
 


Der kan være mange årsager til smerter i underben og fødder


Akillessenesmerter:


Lægmusklerne har ansvaret for mange af de smerter, der kan mærkes omkring akillessenen. Mærkes især når man løber eller går. Smerterne kan sommetider brede sig ud i læggen, hælen og hele fodsålen. Dybdegående massage af lægmusklerne fjerner hurtigt smerterne.


  Årsager:
● glider

● gå, løb i sand eller grus eller andet ujævnt underlag

● fodbold

● hårde lædersåler, stive sko, høje hæle, meget slidte sko

● tryk på bagsiden af benene fra fodstøtte eller liggestol

● stå på ski eller på skøjter uden god ankelstøtte

● aerobics

 

Ankelsmerter:

De fleste ankelsmerter stammer fra triggerpunkter i underbenets muskler. Smerter på forsiden af anklen stammer næsten altid fra skinnebensmusklerne. Smerter omkring akillessenen på bagsiden af anklen, stammer som regel fra lægmusklerne. Svaghed og manglende smidighed i peroneusmusklerne på grund af triggerpunkter gør, at man let får alvorlige ankelskader som sprængte sener, knoglebrud og bristede ledbånd.
Hvis man vil undgå ulykker af denne art, skal der arbejdes med triggerpunkter ved de første tegn på smerter på ydersiden af anklen. Hvis man har svage ankler og hele tiden får forstuvninger, er det tegn på, at der findes latente triggerpunkter i peroneus musklen og man er nødt til at tage sig af triggerpunkterne og få dem deaktiveret.

  Årsager:
● overbelastning under løb, gang, klatring
● gå på ujævnt underlag
● høje hæle
● sko med stive såler
● stå på ski

 

Fødder:

Fødder er fundamentet for alle kroppens aktiviteter i oprejst stilling. Når fødderne ikke fungerer godt er de i stand til at få det til at gøre ondt mange andre steder i kroppen. Smerter i fødder behøver ikke komme fra selve fødderne.
Årsagen kan komme fra triggerpunkter i lægge og skinneben. Triggerpunkter der stammer fra skinnebenet sender smerter til forfoden og triggerpunkter fra lægmusklerne sender smerter til underfoden.
Der er også mange andre ting som kan give smerter i foden bl.a. knyster, fodvorter, bursitis (slimsækbetændelse), arthritis (leddegigt), slidgigt, podagra, knoglebrud, spængte ledbånd og mortons fod. Der er brug for lægehjælp til disse problemer. Ofte bruger man støtteindlæg eller andre ortopædiske hjælpemidler til at behandle smerter i fodsålerne med ud fra den fejlagtige antagelse, at årsagen er svage eller nedsunkne buer i foden. Hvis trykket fra støtteindlæggene øger smerterne under forfoden, så skal der ledes efter triggerpunkter i en muskel under foden. Smerter i storetåen der stammer fra triggerpunkter fra skinnebensmusklerne bliver undertiden forvekslet med podagra. Smerter i storetåen betyder ikke automatisk, at man har podagra. Smerter fra triggerpunkter fra skinnebensmusklerne omfatter storetåen og hovedet på den første mellemfodsknogle, det sted, hvor tåen møder foden. Smerterne kan opleves, som om de rent faktisk stammer fra leddet. Læger som ikke kender til denne sammenhæng, vil sandsynligvis udskrive gigtmedicin mod smerterne, selv når prøverne ikke viser, at det drejer sig om denne lidelse. Andre problemer der kan stamme fra smerter fra triggerpunkter er, svage ankler, natlige kramper, hammertå, klotå samt følelsesløshed på fodens overside og på forsiden af underbenet


Smertemønster for foden:
● nattekramper på oversiden af foden og tæerne
● krummetæer (hammer tå)
● ondt i fødderne
● kramper og hævelser i forfoden
● prikkende fornemmelser i storetåen
● følelsesløshed i stedet for smerter
● smerter langs fodens yderkant, inderside, hæl, fodballen
● kan føles som at gå på skarpe sten, (er en af de mest alm. måder at have ondt i fødderne)
● kan føles som at træde på et søm op i hælen
● ondt bag tæerne, storetåen, lilletåen osv.
● smerter kan dække hele den forreste del af foden og gå op på forsiden af skinnebenet Årsager:
● overbelastning ved at bære noget tungt
● for stor kropsvægt
● løber eller går på ujævnt terræn
● løbe, gå, klatre
● sko der strammer for meget hen over forfoden
● barfodet
● højhælede sko
● sko med stive, usmidige såler


 

Hælsmerter:

De fleste smerter i hælen stammer fra triggerpunker fra lægmusklen. Der er ofte forvirring om diagnosen (plantar fasciitis) hælspore, som er en betegnelse som ofte hæftes på invaliderende smerter i hælen.
Almindelig behandling for hælspore i form af smertestillende medicin, indsprøjtning med steroider, blokader, fysioterapi og hvile fører ofte til skuffende resultater. Dette er forståeligt, når ingen af disse behandlinger vil have nogen virkning på triggerpunkter. Selvom det selvfølgelig kan være en hælspore, er årsagen alligevel ofte smerter der strammer fra triggerpunkterne. Almindeligvis forsøger man sig med indlæg i skoene for at lindre smerterne. Disse indlæg er dyre og giver ofte ringe effekt. Effekten kommer typisk efter nogle måneder, men mange oplever slet ingen effekt af skoindlæggene.


Smertemønster for hælen:
● skarp smerte under hælen gør ondt når hælen rører gulvet
● føles om om man har stødt hælen ved at træde på en skarp sten
● føles som om man træder et søm op i hælen
● kan være umuligt at lægge vægten på hælen og derfor er nødt til at gå på tæer

Årsager:
● gåture
● løbeture
● gå eller løbe på ujævnt terræn især strandsand

● slidte sko eller et underlag der forstyrrer fodens ligevægt
● mortons fod
● dårligt fodtøj med stive og ueftergivelige skosåler
● høje hæle


Lægsmerter:

Triggerpunkter i lægmusklerne vil med sikkerhed give krampe i læggene og smerter i anklerne og selve læggene. Reflekssmerter fra læggene, sender smerter til hælen, læggen og bagsiden af anklen. Kan sende reflekssmerter til nederste del af ryggen som kan være overfølsom for berøring, samt få musklerne i den nederste del af ryggen til at gå i krampe. Kan sende reflekssmerter til "knoppen af anklens inderside"Årsager:
● klatrer
● går op ad bakke
● cykler
● svømme crawl med strakt fod i benspark
● køre uden cruisefunktionen slået til
● højhælede sko
● ben i gipsbandage
● være i dårlig kondition
● sove med foden strakt, (holder musklen forkortet)
● går eller løber i sand, grus
● hårde lædersåler, stive såler, høje hæle

● stå på ski
● løbe på skøjter


 

Skinneben:

Skinnebensmuskler som er svækket af triggerpunkter, er en væsentlig årsag til at man snubler og falder. Triggerpunkter i skinnebensmusklerne kan være årsagen på en lang række frustrerende og uforklarlige problemer i ankler og fødder, herunder, svaghed, stivhed, følelsesløshed og smerter. Andre problemer kan være svage ankler, natlige kramper samt følelsesløshed på fodens overside og på forsiden af underbenet, hammertå og klotå. Hvis musklerne ikke behandles, kan permanent deformitet i foden være resultatet.
Skinnebensmuskler der er kronisk hævede på grund af påvirkninger fra triggerpunkter, kan ende med at føre til anterior compartment syndrom, der er en meget alvorlig tilstand, hvor kredsløbet er hæmmet og muskelvæv kan gå til. Et compartment syndrom er kendetegnet ved, at hele området generelt er spændt og ømt, det indre tryk kan stige så meget, at det sprænger muskelhinden, den fascie, der dækker musklen, hvilket er en nødsituation, der kræver operation. Det er mindre sandsynligt, at man kommer ud for compartment syndrom, hvis man har fået deaktiveret triggerpunkterne.
Hvis der er tilbagevendende problemer med skinnebensmusklerne, er det om at være forsigtig med at løbe eller gå for meget, især op og ned ad bakke. Årsager:
● overbelastning under løb, gang, klatring
● gå på ujævnt underlag
● køre i lange stræk med foden på speederen
● træde i pedalerne
● gå op af for mange trappetrin
● bakket terræn
● gipsbandage
● højhælede sko

  Har du smerter i underben eller fødder, er du velkommen til at kontakte Klinikken for Krop og Sjæl, eller booke en tid på tlf. 23 44 29 74.